Η Πλαγάρα ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι προς τα Αντικύθηρα

Blog page

Η Πλαγάρα, ο ακούραστος θηλυκός Μαυροπετρίτης που φωλιάζει στα Αντικύθηρα, ξεκίνησε και φέτος το ταξίδι της μετανάστευσης από τη μακρινή Μαδαγασκάρη! Η Πλαγάρα από το 2017 φέρει έναν μικρό δορυφορικό πομπό χάρη στον οποίο οι ερευνητές του προγράμματος LIFE ElClimΑ  λαμβάνουν στοιχεία για τις μετακινήσεις της σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (κάθε 2 ώρες).

Η Πλαγάρα φαίνεται να είναι σε ιδιαίτερα «καλή φόρμα», αφού φέτος αποφάσισε να διασχίσει τη διπλάσια απόσταση πάνω από το θαλάσσιο στενό της Μοζαμβίκης σε σχέση με πέρυσι. Από τις βορειοδυτικές ακτές της Μαδαγασκάρης πέταξε απευθείας στο νησί της Ζανζιβάρης στην Τανζανία. Η απόσταση της πτήσης ήταν περισσότερο από 1300 χιλιόμετρα και η διάρκειά της σχεδόν 48 ώρες (εικόνα 1). Πέρυσι, η αντίστοιχη διαδρομή της ήταν ακριβώς η μισή σε χρόνο και απόσταση (συγκριτικό εικόνα 2).

Οι Μαυροπετρίτες, όπως και όλα τα μεταναστευτικά πουλιά, είναι σε θέση να αξιολογούν τις συνθήκες του ταξιδιού τους και να προσαρμόζουν την πορεία τους αφενός ανάλογα με τα επίπεδα της διαθέσιμης ενέργειας που έχουν αποθηκεύσει και αφετέρου ανάλογα με αστάθμητους παράγοντες του ταξιδιού, όπως οι καιρικές συνθήκες.

Plagara_2019spring1

Plagara_2019spring2