Οικολογία

Ο Μαυροπετρίτης επιλέγει το ελληνικό αρχιπέλαγος για να φωλιάσει κάθε χρόνο και να μεγαλώσει τα μικρά του. Εμφανίζεται από τον Απρίλιο – επιστρέφοντας από τις περιοχές διαχείμασής του στην Ανατολική Αφρική και ιδιαίτερα τη Μαδαγασκάρη – με τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα να βρίσκουν το ταίρι τους και να καταλαμβάνουν θέσεις φωλιάσματος, σχηματίζοντας χαλαρές αποικίες ήδη από τον Μάη. Εκείνη την περίοδο, εξαιτίας της χαμηλής διαθεσιμότητας τροφής (ιπτάμενα έντομα) στις περιοχές φωλιάσματος, κυνηγά συνήθως σε μεγάλες αποστάσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνον μερικά άτομα επιστρέφουν στις αποικίες τη νύχτα. Έτσι, στην αρχή της αναπαραγωγικής περιόδου Μαυροπετρίτες μπορεί να παρατηρηθούν και στην ηπειρωτική Ελλάδα ακόμη και σε ψηλά βουνά μακριά από τις ακτές.

Η ωοτοκία του Μαυροπετρίτη αρχίζει με μεγάλη καθυστέρηση (τέλη Ιουλίου) σε σύγκριση με τα υπόλοιπα πουλιά του Βόρειου ημισφαιρίου, προκειμένου η περίοδος ανάπτυξης των νεοσσών να συμπίπτει με την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσης των στρουθιόμορφων πουλιών προς την Αφρική. Έτσι, μπορεί και συμπεριλαμβάνει στη διατροφή του την πληθώρα των μεταναστευτικών στρουθιόμορφων που πετούν πάνω από τη λεκάνη της Μεσογείου μετά τα τέλη του καλοκαιριού και με κατεύθυνση προς Νότο. Για το λόγο αυτό, από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν παρατηρούνται γενικά μετακινήσεις του Μαυροπετρίτη μεταξύ των αποικιών και της ηπειρωτικής χώρας – με εξαίρεση τις ημέρες με άπνοια – αφού τα ώριμα άτομα και οι νεοσσοί τρέφονται με πουλιά από το φθινοπωρινό μεταναστευτικό κύμα.

Το είδος φωλιάζει βασικά σε φυσικές κοιλότητες βράχων που εντοπίζονται σε μικρές νησίδες, σε γκρεμούς νησίδων και μεγαλύτερων νησιών και σπανιότερα σε εσωτερικά βράχια. Μάλιστα θεωρείται ότι ως επί τω πλείστω τα αναπαραγωγικά ώριμα άτομα επιλέγουν σταθερούς συντρόφους, καθώς επίσης φωλιάζουν κάθε χρόνο στις ίδιες θέσεις φωλιάσματος και μάλιστα, στην αποικία καταγωγής τους. Αντίθετα, τα νεαρά άτομα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, παρουσιάζουν έντονη διασπορά. Έτσι, με βάση τη βιβλιογραφία, περίπου το 90% των νεαρών ατόμων που δεν αναπαράγονται κατά τα πρώτα 2 με 3 χρόνια της ζωής τους απουσιάζουν από την αποικία καταγωγής τους κατά την περίοδο από Μάιο μέχρι Οκτώβριο, αλλά εγκαθίστανται σ’ αυτήν τα επόμενα χρόνια.