Το περιπετειώδες ταξίδι του Τάκη!

Blog page

Ο Τάκης, ο αρσενικός Μαυροπετρίτης που σημάνθηκε στα Αντικύθηρα με GPS πομπό το φθινόπωρο του 2022, είναι ένας περιπετειώδης τύπος!

 

Το Σεπτέμβριο του 2022, ο νεαρός Μαυροπετρίτης, απολαμβάνοντας την «εργένικη ζωή», προετοιμαζόταν για την επερχόμενη μεταναστευτική περίοδο αναζητώντας τροφή στην ανατολική Μεσόγειο. Ξεκινώντας από τον Λίβανο στις 17 Οκτωβρίου 2022 επισκέφτηκε 10 χώρες (Ιορδανία, Ισραήλ, Συρία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Σουδάν, Αιθιοπία, Κένυα, Τανζανία, Μοζαμβίκη) πριν φτάσει στις 6 Νοεμβρίου 2022 στις ακτές της δυτικής Μαδαγασκάρης.

 

Η Μαδαγασκάρη αποτελεί την κύρια περιοχή διαχείμασης του είδους και ο Τάκης παρέμεινε εκεί μέχρι την επόμενη άνοιξη πριν επιστρέψει στη Μεσόγειο.

 

Στα μέσα Απριλίου 2023 ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής διασχίζοντας μια απόσταση 1500χλμ πάνω από τη θάλασσα σε μόλις 1,5 μέρα! Από τις ακτές της Κένυας και χωρίς βιασύνη πια κινήθηκε βορειότερα προς το Κέρας της Αφρικής, το κατά ομολογία αγαπημένο μέρος πολλών Μαυροπετριτών για αναζήτηση τροφής καθοδόν προς τις περιοχές αναπαραγωγής τους. Την Πρωτομαγιά αναχώρησε από την Αιθιοπία για να ολοκληρώσει το ταξίδι της επιστροφής διαμέσου της Αραβικής χερσονήσου και επέστρεψε στο Αιγαίο!

 

Takis_10.2022 Takis_11_2022  Takis_05_2023