Μια γιορτή για τον Μαυροπετρίτη στη Σκύρο

Blog page

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουλίου η διημερίδα που διοργάνωσε το Πρόγραμμα LIFE ElClimA σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου και την υποστήριξη του Natura 2000 Awards στην Σκύρο.

 

Η διημερίδα έλαβε χώρα με αφορμή τη βράβευση του προγράμματος LIFE ElClimA (LIFE13 NAT/GR/000909) στην κατηγορία “Διατήρηση της Βιοποικιλότητας στη στεριά” (Conservation on Land) στα βραβεία Natura 2000 Awards.

 

Το Σάββατο πρωί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου η ομάδα έργου του LIFE ElClimA παραχώρησε παρουσιάσεις για τη μοναδικότητα της βιοποικιλότητας της Σκύρου και των γειτονικών νησίδων, καθώς και για τη συμβολή των προγραμμάτων LIFE στην ανάδειξη και προστασία της, με επίκεντρο το είδος σύμβολο του Αιγαίου και της Σκύρου, τον Μαυροπετρίτη. Ακολούθησε μια εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό με παρεμβάσεις από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, εθνικών και διεθνών φορέων αναφορικά με τις προκλήσεις και ευκαιρίες για το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής της Σκύρου.

 

Την ίδια μέρα το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της Χώρας, η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας διοργάνωσε παιδικό εργαστήρι για τον Μαυροπετρίτη & τη φύση της Σκύρου, ενώ την Κυριακή το πρωί η ομάδα έργου του LIFE ElClimA ξενάγησε δια θαλάσσης το κοινό στις αποικίες του Μαυροπετρίτη στη νότια Σκύρο!

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τα Βραβεία Natura 2000 για να γιορτάσει και να προωθήσει τις καλές πρακτικές διατήρησης της φύσης στην Ευρώπη, επιβραβεύοντας την αριστεία στην διαχείριση και την προώθηση του δικτύου, της ευαισθητοποίησης και των οφελών του για τους Ευρωπαίους πολίτες.

 

Το Πρόγραμμα LIFE ElClima «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή» υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2019 και είχε ως στόχο στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, καθώς και συνολικότερα της κατάστασης διατήρησής του σε περιοχές όπου αναπαράγεται και διαχειμάζει. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιήθηκαν σε επτά (7) περιοχές μελέτης στο Αιγαίο πέλαγος, καλύπτοντας 13 περιοχές του δικτύου Natura 2000 εκ των οποίων 7 Ζώνες Ειδικής Προστασίας που φιλοξενούν άνω του 20% του αναπαραγόμενου πληθυσμού Μαυροπετρίτη στη χώρα.

 

Οι διαχειριστικές δράσεις του Προγράμματος συμπεριλάμβαναν: (α) τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση εξάλειψης αρουραίων (ένα είδος-εισβολέα στις νησίδες) σε σημαντικές περιοχές του Αιγαίου Πελάγους, με την απομάκρυνσή τους από συνολικά 7 νησίδες έκτασης 7.050 στρεμμάτων και απώτερο στόχο την αποτροπή θήρευσης αυγών και νεοσσών του Μαυροπετρίτη, (β) την εγκατάσταση περισσότερων από 1.000 τεχνητών φωλιών για την παροχή βέλτιστων συνθηκών για την επώαση των αυγών και την ανάπτυξη των νεοσσών και (γ) τη δημιουργία μιας «όασης ανεφοδιασμού» στα Αντικύθηρα, που φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες αποικίες Μαυροπετρίτη στη χώρα, μέσω της κατασκευής ενός πρότυπου κτήματος παρέχοντας έναν καλύτερης ποιότητας σταθμό ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά μικρόπουλα με τα οποία τρέφεται το είδος.

 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες και τους μικρούς μας φίλους, καθώς και τον Δήμο Σκύρου και την επιτροπή Natura 2000 Awards για την υποστήριξη!

 

LIFEElClimA_Skyros_1 LIFEElClimA_Skyros_2

LIFEElClimA_Skyros_3 LIFEElClimA_Skyros_4

LIFEElClimA_Skyros_5 LIFEElClimA_Skyros_6 LIFEElClimA_Skyros_7LIFEElClimA_Skyros_8 LIFEElClimA_Skyros_9 LIFEElClimA_Skyros_10