Τα τέσσερα ταξίδια της Πλαγάρας προς τη Μαδαγασκάρη

Blog page

Τα τέταρτη συνεχόμενη χρονιά έχουμε το μοναδικό προνόμιο να παρακολουθούμε τη φθινοπωρινή μετανάστευση της Πλαγάρας από τα Αντικύθηρα προς τη μακρινή Μαδαγασκάρη.

Plagara2019 (2)

Η στρατηγική της φθινοπωρινής μετανάστευσης του Μαυροπετρίτη είναι απλή και αποτελεσματική. Μπορούμε να τη χωρίσουμε σε 3 φάσεις.

 

Φάση 1 (~ 3.000 χιλιόμετρα):

Ο Μαυροπετρίτης κάνει μια σχεδόν αδιάκοπη πτήση πάνω από τη Μεσόγειο και τη Σαχάρα, προκειμένου να ξεπεράσει γρήγορα αυτές τις αφιλόξενες ζώνες, όπου δεν του προσφέρονται ουσιαστικές ευκαιρίες για τροφή και ξεκούραση.

Διάρκεια 4-5 ημέρες.

 

Φάση 2 (~ 1.000 χιλιόμετρα):

Άφιξη στη ζώνη του Σαχέλ, την πρώτη ζώνη βλάστησης μετά την έρημο. Μια ολιγοήμερη στάση (μεγαλύτερη για τους ανήλικους Μαυροπετρίτες), είναι απαραίτητη για ξεκούραση και ανεφοδιασμό. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Σαχέλ, ο Μαυροπετρίτης μπορεί να συνεχίζει το ταξίδι του με μικρότερη ταχύτητα και όχι πάντα ευθεία πορεία.

Διάρκεια 5-15 ημέρες.

 

Φάση 3 (~ 3000 χιλιόμετρα):

Μετά την υποχρεωτική στάση, συνεχίζεται το ταξίδι με μειωμένη αλλά σταθερή ταχύτητα. Τελικός προορισμός Μαδαγασκάρη.

Διάρκεια 10-15 ημέρες.

 

Συνολική διάρκεια ταξιδιού 15-35 ημέρες

Plagara2019 (1)

Συγκριτικό των 4 φθινοπωρινών μεταναστευτικών διαδρομών της Πλαγάρας (2016-2019).

 

Η Πλαγάρα ακολουθεί την ίδια γενική πορεία με μικρές παραλλαγές. Η συσσωρευμένη εμπειρία μετά από τόσα ταξίδια ίσως την κάνει γρηγορότερη. Φυσικά αυτό επηρεάζεται και από μια πλειάδα άλλων παραγόντων, κυριότερος των οποίων είναι ο καιρός.