Δύο ραντάρ για παρακολούθηση των πουλιών στα Αντικύθηρα

Blog page

Δύο ραντάρ για την καταγραφή της φθινοπωρινής μετανάστευσης και των μετακινήσεων των Μαυροπετριτών βρέθηκαν στα Αντικύθηρα την εβδομάδα 9-15 Οκτωβρίου.

Μετά από ένα μεγάλο ταξίδι μέσω Νεάπολης οι δύο ομάδες έφτασαν στα Αντικύθηρα και με βάση τον Ορνιθολογικό Σταθμό Αντικυθήρων κατέγραφαν για μια ολόκληρη εβδομάδα, 24/7, τις κινήσεις των πουλιών πάνω από τον εναέριο χώρο των Αντικυθήρων. Το ναυτικό ραντάρ της εταιρείας περιβαλλοντικών συμβούλων NCC τοποθετήθηκε κοντά στην «όαση ανεφοδιασμού», η οποία δημιουργείται από την Ορνιθολογική στο νησί, για να μελετηθεί και η χρήση του συγκεκριμένου χώρου από τα πουλιά. Το μετεωρολογικό ραντάρ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που για πρώτη φορά εξετάστηκε η αξιοποίησή του για την καταγραφή πουλιών και έχει σημαντικά μεγαλύτερη εμβέλεια και κάλυψη μεγαλύτερου τμήματος του ουρανού, εγκαταστάθηκε σε μια από τις κορυφές των λόφων του νησιού. Οι ερευνητές των δύο ομάδων δούλεψαν εντατικά ώστε κανένα πουλί να μην περάσει απαρατήρητο πάνω από τον ουρανό των Αντικυθήρων!

Αρχικά, λόγω χαμηλής έντασης ανέμων, δεν παρατηρήθηκε μεγάλη κινητικότητα πουλιών πάνω και γύρω από το νησί. Το σκηνικό όμως άλλαξε όταν άρχισαν να πνέουν βόρειοι άνεμοι και το μεταναστευτικό ρεύμα ξεκίνησε και πάλι να γίνεται εμφανές με πουλιά να φτάνουν στο νησί εκμεταλλευόμενα τον άνεμο που τα ωθεί προς τον Νότο.

Όπως δήλωσε ο χειριστής του ορνιθολογικού ραντάρ, Jakob Fric, «το εγχείρημα αυτό αποτελεί μια πρωτοποριακή προσπάθεια του συνδυασμού της χρήσης ναυτικού και μετεωρολογικού ραντάρ στην Ελλάδα, τόσο για την αξιολόγηση και σύγκριση των δυνατοτήτων των δυο συστημάτων, όσο και για την πλήρη παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις (πάνω από 20χλμ.), σε ένα από τα γνωστότερα μεταναστευτικά περάσματα της χώρας»

 φωτό: ©NCC

01 02

03 04

05 06