Η Πλαγάρα ολοκλήρωσε και πάλι το ταξίδι της επιστροφής στην Μαδαγασκάρη

Blog page

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από την έναρξη της παρακολούθησής του, ο ακούραστος θηλυκός Μαυροπετρίτης από τα Αντικύθηρα με το όνομα Πλαγάρα (το όνομα της ψηλότερης κορυφής του νησιού), επέστρεψε στη Μαδαγασκάρη για να περάσει τον χειμώνα.

 

Αυτό το φθινόπωρο, η Πλαγάρα ήταν πιο γρήγορη από ποτέ!  Διένυσε τα πάνω από 7.000 χιλιόμετρα της διαδρομής Αντικύθηρα – Μαδαγασκάρη, σε μόλις 14 ημέρες, χωρίς σχεδόν να σταματήσει! Είναι ενδεικτικό πως δεν έκανε την ολιγοήμερη στάση ανεφοδιασμού στο Σάχελ (ζώνη της υποσαχάριας Αφρικής), όπως  τα δύο προηγούμενα χρόνια, αλλά συνέχισε κατευθείαν προς τον τελικό της προορισμό. Αυτή η συντόμευση του ταξιδιού, αλλά και η πιο ευθεία πορεία του ταξιδιού σε σχέση με τις παλιότερες μεταναστεύσεις της, ενδεχομένως αποτελούν αποτέλεσμα και της εμπειρίας που πλέον έχει μετά από τουλάχιστον 5 ταξίδια μεταξύ των δύο ηπείρων. Το 2016 η Πλαγάρα, οπότε και ξεκίνησε η παρακολούθησή της, ήταν τουλάχιστον 2 ετών. Τα αρπακτικά πουλιά (μεταξύ αυτών και ο Μαυροπετρίτης) είναι μακρόβια είδη και η συσσώρευση εμπειρίας αποτελεί για αυτά σημαντική πτυχή της οικολογίας τους.

 

Plagara_101

Σύγκριση των διαδρομών της Πλαγάρας τις 3 τελευταίες φθινοπωρινές  μεταναστευτικές περιόδους. Σε παρένθεση οι συνολικές ημέρες ταξιδιού.

 

stop1

Εστίαση στην περιοχή του Σάχελ.