Οι μετακινήσεις της Πλαγάρας πριν την αναπαραγωγή.

Blog page

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο θηλυκός Μαυροπετρίτης με το όνομα «Πλαγάρα» επέστρεψε από τη Μαδαγασκάρη.

 

Στο γεράκι τοποθετήθηκε το 2016 GPS πομπός, ο οποίος μπορεί να στέλνει καθημερινά μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας έως 12 στίγματα. Έτσι οι ορνιθολόγοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν συνεχώς τις μετακινήσεις του.

 

Αυτή τη χρονιά η Πλαγάρα έφτασε στην περιοχή της αναπαραγωγικής αποικίας των Μαυροπετριτών, στα Αντικύθηρα, στις 26 Απριλίου. Παρέμεινε στην περιοχή αυτή έως και το τέλος Μαΐου οπότε και αναχώρησε για την ενδοχώρα προς αναζήτηση μεγάλων εντόμων, που αποτελούν την κύρια πηγή τροφής των Μαυροπετριτών αυτή την περίοδο. Ο αγαπημένος της προορισμός ήταν και φέτος τα στενά του Ελλήσποντου στην Τουρκία. Παρέμεινε σε αυτήν την περιοχή μέχρι και τα μέσα Ιούλη, κάνοντας ενδιαμέσως ένα μόνο τριήμερο ταξίδι πίσω στα Αντικύθηρα.

 

Plagara June 18 gr

 

Τον υπόλοιπο Ιούλιο αλλά και το πρώτο μισό του Αυγούστου η Πλαγάρα έκανε ημερήσιες εξορμήσεις από τα Αντικύθηρα στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Λακωνίας. Πετούσε καθημερινά ως την περιοχή γύρω από τη Μονεμβασιά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έφτασε ακόμη βορειότερα έως και την Σπάρτη, καλύπτοντας 200-300 χιλιόμετρα κάθε φορά.

 

Plagara Jul_Aug 18 gr