Τα Αντικύθηρα προετοιμάζονται να υποδεχτούν τους Μαυροπετρίτες (Μέρος 1ο)

Blog page

Τον Απρίλιο η ομάδα πεδίου της Ορνιθολογικής με την πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων (ΟΣΑ) προχώρησε στην κατασκευή τεχνητών φωλιών για τον Μαυροπετρίτη στο νησί των Αντικυθήρων, το οποίο φιλοξενεί περίπου 500 ζευγάρια του είδους. Η πρώτη προσπάθεια επικεντρώθηκε σε κάποια κάθετα σημεία στην ανατολική ακτή του νησιού και πρόσθεσε 40 νέες θέσεις φωλιάσματος για τον Μαυροπετρίτη. Σύντομα θα ακολουθήσουν αντίστοιχες προσπάθειες στη βόρεια και στη δυτική ακτή, όπου παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των γερακιών.

Antikythira_01Antikythira_02

 

Χαρακτηριστικές φωτογραφίες των κάθετων ακτών της ανατολικής ακτής των Αντικυθήρων

 

Οι δράσεις του προγράμματος LIFE ElClimA αποσκοπούν στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από μια σειρά διαχειριστικών δράσεων. Μια τέτοια δράση είναι και η βελτίωσης της ποιότητας και η αύξηση της διαθεσιμότητας των θέσεων φωλιάσματος  του Μαυροπετρίτη στις περιοχές ενδιαφέροντος του προγράμματος.

Τα Αντικύθηρα είναι η τρίτη περιοχή στην οποία υλοποιείται η δράση κατασκευής τεχνητών φωλιών, μετά τις νησίδες της Σκύρου και τις νήσους Μάκαρες. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φυσικά υλικά, κυρίως πέτρες  που συλλέγονται επιτόπου. Σε κάποιες περιπτώσεις, η κατασκευή μιας τεχνητής φωλιάς συνίσταται στη βελτίωση ενός ήδη υπάρχοντος φυσικού κοιλώματος το οποίο λόγω της βλάστησης ή του ακατάλληλου βραχώδους εδάφους δε μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τα γεράκια πριν την παρέμβαση. Στοιχεία για  τις νέες θέσεις φωλιάσματος που δημιουργήθηκαν συλλέχθηκαν, ώστε να επιτρέψουν την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της δράσης.

Antikythira_03Antikythira_04

Δημιουργία νέων θέσεων φωλιάσματος με χρήση φυσικών υλικών του νησιού και βελτίωση υφιστάμενου κοιλώματος για διαμόρφωση κατάλληλης θέσης φωλιάσματος

 

Antikythira_05

Καταγραφή στοιχείων νέων θέσεων φωλιάσματος